Dag uit het leven van een kruidenvrouwtje

Dagelijks loop ik met mijn honden door het bos en verwonder mij elk seizoen weer over de wonderen van Moeder Aarde. Vooral deze periode waarin alles groeit en bloeit is mijn favoriete seizoen. Als kruidenvrouw heb je het in deze periode wel erg druk. Er moet van alles geoogst en gedroogd worden. Een paar weken terug heb ik St. Janskruid, Lavendel en Calendula geoogst. Van deze kruiden maak ik maceraten (oliën) die gebruikt worden in diverse verzorgingsproducten.

Even geleden had ik ook al Vrouwenmantel en Duizendkruid geoogst. Deze heb ik gedroogd en zijn nu netjes in glazen potten bewaard. De blaadjes en bloemen gescheiden.

Het is jammer dat het momenteel niet mooi weer is. Het heeft namelijk de voorkeur om alle kruiden droog te oogsten. Helaas kan ik daar niet op wachten. Het vraagt even wat extra handelingen omdat je kruid eerst binnenshuis moet drogen alvorens je het weglegt. Vandaar dat mijn wasdroogrek in de serre volhangt met kruiden. Het ruikt er heerlijk!!

Calendula (Goudsbloem)

Calendula (Goudsbloem) uit eigen tuin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vrouwenmantel

Vrouwenmantel gedroogd. Bladeren en bloemen worden gescheiden opgeborgen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Diverse kruiden

Gedroogd Duizendkruid, Lavendel, St. Janskruid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
St. Jansolie

St. Jansolie in de eerste week. Na vier weken is de olie donkerrood geworden en klaar.

 
 
 

Comments are closed.